Ege’de en yeşil Yunan adası kendinizi sanki adada değil ana karada zannedebilirsiniz. Samos’a nasıl gidilir ?
Kuşadası ve Seferihisar’dan feribotlarla gidiliyor.Hatta Kuşadası’ndan bir iki firma ulaşımı sağlıyor. Türkiye’ye çok yakın ama Yunanistan toprakları olduğu için vize şart. Kapıda vize uygulaması adalarından… ya vize almanız yada yeşil pasaport sahibi olmanız gerekiyor.
Adaları seviyorum Samos’ta yine sevdiğim adalardan biri çok doğal yemyeşil ve mis gibi deniz. Hani şöyle alıp başımı gidip şöyle üç gün herkesten uzak kalayım derseniz. Yada arkadaşlar üç beş kişi kaçış noktası arıyorsanız ideal adres.Yunan mezeleri deniz ürünleri yüksek köylerinde otantik lezzetler hepsi mevcut ..
Unutmadan eklemek doğru olur adanın iki limanı var. Kuşadası limandan kalkan feribotlar bazen ayrı ayrı limana ulaşım sağlayabiliyor. Bir seferinde çok dikkat etmediğimiz için ayrı feribot firmasından aldığımız biletle Samos’a vardığımızda arkadaşımız adanın arka tarafındaki limanda biz Vaty limanına inmiştik.Ayrı bir anı olsada yine bilinçli yapmadığımız bir eğlence oldu .
Samos’a filozofların, Kahramanların adası diyebiliriz. Efsanelerin hüküm sürdüğü bir ada Samos ;
Matematikçi Filosof Pisagor 2300 yıl önce Güneş sisteminin var olduğu gezegenimizin Güneş sisitemine dahil olduğundan bahsetmiştir. Müziğin ve Çağdaş Matematik Düşüncenin temellerini atan ünlü atronom Aristarchos ta Samos ta doğmuş.
Hera efsanesinin doğduğu Ada Samos . Heredot’un o dönemlerde Yunanistanın en büyük Tapınağı olarak bilinen Hera tapınağı UNESCO tarafından Pythagoerio arkeolajik sit alanı ve tapınak, Dünya kültür mirasına ait tarihi eser olarak tanımlanmış. Efsanevi hikayelerin yazarı Ezop’un ve askeri deha olarak bilinen filozof Melissos’un yaşadığı ada …bununlada bitmiyor ; Filozof Epikouros yine Samos adasında yaşamış.
Samos Adasının Vathy, Karlovasi, Pythagoreio ve Marahtokampos adlı dört bölge belediyesi ve toplam 33 köyü var. Deniz kenarında ve dağlık kesimlerde yer alan yemyeşil Akdeniz köyleri geçen zamana rağmen yöresel renklerinini çok güzel korumuş. 476 bin kilometre kare alanına ve 140 km sahil şeridi ile bölgenin en büyük adası denebilir. Adalar içerisinde gördüğüm oldukça sarp ve kayalık yamaçları ve vadileri olan 1443 metre yükseklikteki Kerkis ve 1160 metre yükseklikteki yemyeşil Ampelos (veya Karvounis) dağları ile görkemli ve keyifli bir atmosfere sahip. Adada düz arazi, ova biraz daha az ve Adanın güney tarafında ovalık alan diyebileceğimiz şehir merkezi Chora’ya ait. Samos ta su kaynakları oldukça zengin. Nehir ve çok sayıda dere yatakları, çaylar ve pınarlar var. O yemyeşil bitki örtüsünü de bu su kaynaklarına borçlu olduğunu düşünebiliriz. Adanın görkemli dağları arasında gizli mağaralar, vadiler dere yatakları keşfetmek mümkün .1400 de fazla özel bitki türünün. yabani ve yırtıcı kuş türlerinin olduğundan bahsediliyor.
Samos adası benim için sakin denebilecek özellikte olsada Pisagorun köyünde akşam eğlenceli tavernalarında yerel halkla otantik danslarına eşlik ettiğim keyifli sohbetlere tanık olduğum bir yer oldu. Yüksek köyleri renkli sokakları ve lezzetli yemekleri bir iki gün için keyifli bir vakit geçirdiğim adalardan biri oldu… ama sabah erken kalkıp yaptığım deniz keyfi geri dönüp hayal ettiğimde bile beni rahatlatan anı yaşatan bir keyif .. Samos’a kalbimi bıraktım ..