Yunanistan’a Arabayla Nasıl Gidilir ? – Keşfedilecek Sınır Ötesi Bir Yolculuk.
Yunanistan, zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile birçok gezginin hayallerini süsleyen bir ülke. Bir Akdeniz rüyasını daha konforlu ve bağımsız şekilde yaşamak isterseniz, arabayla gitmek mükemmel bir seçenek olabilir. Ege Denizi’nin mavi sularından muhteşem arkeolojik yerlere kadar birçok keşfe çıkarabilir, yol boyunca Avrupa’nın sunduğu eşsiz manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. İşte arabayla gitmek isteyenler için rehber niteliğinde bilgiler:
** Rota Planlama **
**Keşfedilecek Zenginliklerle Dolu Bir Ülke**
**Gezilmesi Gereken Yerler**
Türkiye’den Yunanistan’a arabayla gitmek için birkaç farklı rota seçeneğiniz bulunuyor. En yaygın kullanılan güzergahlar:
1. **İstanbul – Selanik Rotası**:
– İstanbul’dan Avrupa ( E-80 ) otoyolunu veya D-100 ( E-5 ) karayolunu takip ederek Edirne’ye ve ardından Pazarkule Sınır Kapısı’na veya Tekirdağ üzerinden İpsala Sınır Kapısına ulaşabilirsiniz. Buradan Yunanistan’a geçtikten sonra Alexandroupoli (Dedeağaç), Komotini ( Gümülcine ) Xanti ( İskece ) Kavala ve ardından Thessaloniki (Selanik ) ‘ye doğru devam edebilirsiniz. Bitiyor mu? Hayır Selanikten sonrası da ayrı keyifli ama önce bir Selanik’e kadar yazalım.. 🙂
– Yaklaşık Mesafe: 600 km
– Tahmini Süre: 6-7 saat
2. **İstanbul – Atina Rotası**:

– Aynı Pazarkule veya İpsala Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Alexandroupoli, Komotini, Kavala, Selanik ve Lamia üzerinden Atina’ya ulaşabilirsiniz.
– Yaklaşık Mesafe: 1100 km
– Tahmini Süre: 11-12 saat
**Sınırdan Geçerken Nelere Dikkat Edelim**
**Keşfedilecek Eşsiz Noktalar**
Yunanistan’a geçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaları detaylandıralım :
– ** Pasaport ve Vize ** : Yunanistan, Schengen Bölgesi’ne dahil bir ülke. Vize şart !! geçerli ve süresinin yeterli olduğuna dikkat edelim. Yeşil Pasaport sahipleri için vize gerekmiyor.
– ** Sigorta ve Evraklar ** : Yeşil sigorta kartı ( Uluslararası araç sigortası ) en önemlisi yanı sıra: zorunlu olmasada kaskonuzu yurt dışına uyumlu hale getirmekte fayda var.
– **Araç ruhsatı: eğer araç ruhsatı size ait değilse araçla yurt dışına çıkma yetkisi için, noterden alacağınız bir vekaletname yanınızda olması şart ve araç ruhsatı şirketiniz üzerine ise yine imza sirküleri ve şirket sahibi olduğunuzu ispat edecek belgeler. Türkiye’de geçerli bir uluslararası ehliyet bulundurmanız gerekiyor.
– ** Araç Kontrolü ** : Sınırda araç belgeleriniz ve varsa gümrük kapısına bildirmeniz gereken eşyalarınız kontrol ediliyor. Yunanistan’a girerken yanınızda en fazla iki paket sigara alın karton değil paket yanlış anlaşılmasın … çünkü hem el koyuyorlar hem cezası var .. söylemeden geçmeyeyim.
**Yol Durumu ve İpuçları**
Sınırı geçer geçmez otoyola bağlanıyorsunuz; eğer şehirlere girmeden direk Selanik rotası yapalıım!! derseniz … İpsala sınır Kapısına gelmeden yakıtınızı fullemenizi öneririm çünkü hem litre fiyatı olarak yakıt ücretleri Türkiye’den pahalı hemde Otoyolda Benzin istasyonu yok sadece tuvalet ve dinlenme ihtiyacınızı karşılayacak park alanları var. Yemek yemek istersenizde şehir merkezlerine girmeniz gerekiyor. Selanik’ten sonra yola devam ederseniz mola vereceğiniz alanlarda yiyecek ve yakıt ihtiyacınızı karşılayacak alanlar mevcut.
– ** Otoyol Ücretleri ** : Yunanistan’da otoyol ve köprü geçişi ücretli hatta şehir giriş ve çıkışlarında ayrı ayrı ödeme yapmak gerekiyor. 🙁 Otoyol gişeleri hem nakit hemde kredi kartı ile ödemek için müsait.
– ** Dil **: Yunanistan’da hemen hemen herkes İngilizce biliyor. Trafik işaretleri ve tabela bilgileri genelde Yunanca ve İngilizce olarak yer aldığı için zorlanmayacağınızı söyleyebilirim.
**Gezilecek Yerler ve Duraklar**
1. **Dedeağaç** Alexandrapoli …hemen yanıbaşımızda hem deniz hem Yunan mutfağı için iki adımda iki teker döndüğünde ulaşırsınız mı ? deseydim 🙂 bilemedim.
2. **Gümülcine** Komotini… Egnatia otoyolu ile devam ederken Türkiye Yunanistan Selanik istikametinde ikinci şehir. Batı Trakya Türkler’inin çoğunlukta olduğu daha çok tarım kenti diyebilirim.
3.** İskece ** Xanti… Gümülcine den yol güzergah üzerinde üçüncü şehir. Daha çok bölgenin üniversite şehri olarakta adlandırabiliriz. Özellikle Karnavalı ile meşhur. Genç ve Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu hareketli Osmanlı imparatorluğu dönemine ait yapılanma ile Old Town görülmeye değer.
4.** Kavala **: Osmanlı dönemine ait eserlerle dolu bu şirin sahil kenti, huzurlu ortamıyla mola vermek için güzel bir duraktır.
5. ** Drama ** Drabescok…. Egnatia yolu üzerinde mutfağının çok başarılı olduğu söylenen eski bir şehirdir özellikle Noel döneminde tam bir masal şehrine dönüşür. Kent meydanında canlandırılan masal kahramanları ile çocuk büyük herkesin ilgi odağı haline dönüşüyor.
6. ** Selanik **: Modern bir şehir olmasının yanı sıra tarih ve kültür dolu Selanik, Beyaz Kule, bizim kıymetlimiz Atatürk Evi ve Arkeoloji Müzesi gibi gezilecek birçok yere sahip sıcak bir şehir.
6. ** Atina **: Medeniyetin beşiği olan Atina’yı ziyaret etmeden Yunanistan’ı gezdim demek olmaz! Akropolis, Parthenon ve Plaka Bölgesi gibi tarihi yerleri görmeden geçmeyin derim .
Yunanistan’a arabayla gitmek, yeni kültürleri ve farklı coğrafyaları keşfetme isteği duyanlar için harika bir yolculuk oluyor. Aynı zamanda daha esnek bir seyahat programı ile istediğiniz yerlerde durma ve keşfetme olanağı sunduğu gibi az eşya al çanta valiz taşı derdi yok 🙂 … Hazırlıklarınızı eksiksiz yapıp yolun tadını çıkarabilir, unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. ….
Benden söylemesi….. şimdi şehir şehir detaylara bakalım… 🙂
Şimdiden iyi yolculuklar! Hadi bakalım ilk Yunanistan’ın hangi şehrinden başlayalım ..
İlk Şehir Alexandrapoli ise önce bir havayı burda koklamaya başlayalım ..
Yunanistan’a Arabayla Nasıl Gidilir ? – Keşfedilecek Sınır Ötesi Bir Yolculuk
Bir Önceki Yazıp İstanbulu Anlat’ı Buraya Tıklayarak Okuyabilirsiniz
Vize İçin Bu Adresten Başvuru yapabilirsiniz